logo


Στην πιο χαρούμενη μέχρι στιγμής αίθουσα, στον Παιδικό Σταθμό του Αγ. Στεφάνου επί της οδού Ανεμώνης, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου του Δήμου ΕΣΤΙΑ σήμερα Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, με ένα εκτός και δύο εντός Ημερησίας Διατάξεως. Σοβαρότερο όλων ο καθορισμός του ύψους των μηνιαίων τροφείων για τη χρονιά 2014-2015, για τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δήμου.

«Είναι πραγματικά Δημοτικοί Σταθμοί;»

Και παρά το γεγονός πως η εισήγηση της Προέδρου Σ. Ντούντα καθήλωνε τα τροφεία στα επίπεδα των δυο περασμένων χρόνων- αύξανε μάλιστα το όριο του κατώτατου εισοδήματος για δωρεάν φοίτηση- η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Υπήρξαν, αντιθέτως, ισχυρές αντιδράσεις, τόσο από τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Ανατροπής Ρ. Πανουργιά και Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγο, όσο και από τη δημοτική σύμβουλο της Διοίκησης Π. Ταουξή, που ζήτησαν και οι τρεις μηδενικά τροφεία:

«Η υγεία, η πρόνοια και η παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά που τα έχουμε πληρώσει μέσα από τους φόρους», υποστήριξε ο κ. Πανάγος επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ επεσήμανε και αδικίες στην εισήγηση για τα τροφεία.

Δωρεάν φοίτηση στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς  ζήτησε και η κ. Πανουργιά, προτείνοντας να εξοικονομηθούν τα ποσά από άλλες δραστηριότητες του Δήμου: «Και εν πάση περιπτώσει, η αλλαγή στην κλίμακα των τροφείων να γίνεται ανά 5000 ευρώ εισοδήματος, και όχι ανά 10.000 όπως προτείνει η εισήγηση». Υπερψήφισε εντούτοις την εισήγηση με την προσθήκη του αιτήματος να ξαναδεί τα τροφεία συνολικά το νέο Δοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ με την ψήφιση του Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

Ενώ αρνητικότερη όλων ήταν η κ. Ταουξή: «Αν θέλουμε τροφεία, να μην τους λέμε πια Δημοτικούς Σταθμούς. Προτείνω να διεκδικήσουμε χρήματα για το Νομικό Πρόσωπο και ας κόψουμε από αλλού. Θα παίρνουμε εμείς εδώ 16 ευρώ και θα έχουμε τα παιδάκια να πληρώνουν;»

Απαλλαγή και κλίμακες

Μετά και την κατά πλειοψηφία απόφαση για τη διαμόρφωση των τροφείων, τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι γονείς κάθε μήνα είναι τα παρακάτω:

Ύψος μηνιαίας οικονομικής εισφοράς

Για εισόδημα από 20.000 -25.000, μηνιαία εισφορά 50 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 17 παιδάκια.

Για εισόδημα από 25.001- 35.000 μηνιαία εισφορά 75 ευρώ. Εδώ ανήκουν 43 παιδιά.

Για εισόδημα  από 35.001 -45.000 μηνιαία εισφορά 100 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν 16 παιδιά.

Για εισόδημα από 45.001 -55.000 μηνιαία εισφορά 125 ευρώ.

Για εισόδημα από 55.001 και άνω μηνιαία εισφορά 150 ευρώ

Ποιοι απαλλάσσονται

α) Οικογένειες  με ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ

β) Τρίτεκνες- πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες και διαζευγμένοι γονείς με εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ

δ) Οικογένειες με ένα γονιό με αναπηρία από 67% και άνω και με εισόδημα έως 35.000 ευρώ

ε) Εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, που τα παιδιά τους εγγράφονται καθ’ υπέρβαση της δυναμικότητας

Μειωμένη εισφορά

*Στις παραπάνω β, γ και δ κατηγορίες, εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ το χρόνο, τότε τα τροφεία μειώνονται στο μισό της αναλογούσας οικονομικής εισφοράς.

*Μειώνονται επίσης κατά το ήμισυ τα τροφεία κάθε κατηγορίας για το δεύτερο παιδί  της ίδιας οικογένειας

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνεδρίασης τονίσθηκε πως τροφεία δεν θα καταβληθούν για το μήνα Σεπτέμβριο. Τέλος, διευκρινίσθηκε πως εφόσον στη διάρκεια της χρονιάς αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες της οικογένειας, τα τροφεία μπορούν μετά από σχετικό αίτημα είτε να μειωθούν είτε να μηδενισθούν.

Σήμερα στους Παιδικούς -Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου φιλοξενούνται συνολικά 249 παιδάκια, με τα 106 από αυτά να έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτεί τη φοίτησή τους.