logo


Η ιστορία είναι τώρα πια λίγο πολύ γνωστή: Ο διαχειριστικός έλεγχος στη Σχολική Επιτροπή Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης για το 2014 έδειξε περίεργες διπλοεγγραφές, παραποιημένα ποσά, κενά και πλαστογραφίες, με σαφείς ενδείξεις υπεξαίρεσης δημοτικού χρήματος, ενώ η εισηγητική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας ονομαστικά δείχνει ως υπαίτιους συγκεκριμένα πρόσωπα, δημοτικούς συμβούλους πρώην Προέδρους Νομικών Προσώπων, υπαλλήλους αλλά και άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του τέως Δημάρχου. Την υπόθεση αποκάλυψε ανήμερα Τετάρτη 25 Μαρτίου το τοπικό blog (θου Κύριε…) Διονυσοσκουφίτσα.

Από τη στιγμή εκείνη έχει εξαπολυθεί κυνήγι μαγισσών, κυρίως μέσα από τη Διονυσοκουφίτσα, με κατακλείδα το αίτημα της διαφάνειας και της τιμωρίας των θεωρούμενων ως υπεύθυνων.

Πιο σωστά δεν γίνεται.

Όπως σωστό θα ήταν σήμερα, έξι ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, να έχει λάβει γνώση για τις σχετικές καταγγελίες επισήμως το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής- για την ακρίβεια, με την ανακάλυψη της πρώτης παρατυπίας που διαπιστώθηκε, θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί η ανάθεση της έρευνας σε ορκωτό λογιστή. Τέτοια ενημέρωση όμως- πόσω μάλλον ανάθεση- μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Σωστό θα ήταν επίσης η Διοίκηση του Δήμου να έχει δώσει επισήμως στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, με σαφές χρονοδιάγραμμα παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη, ώστε να μη μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα ο Δήμος Διονύσου σε έκτακτο λαϊκό Δικαστήριο- κι όποιον πάρει η μπάλα. Άλλωστε η σημαία με την οποία κινήθηκε και κινείται αυτή η Δημοτική Αρχή είναι η σημαία τής σε βάθος κάθαρσης και της διαφάνειας. Από και προς τους πολίτες.

Αυτοί οι πολίτες έχουν το δικαίωμα- και η Διοίκηση του Δήμου την υποχρέωση- να μάθουν με τον πλέον επίσημο τρόπο αν και κατά πόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ενέχεται σε οικονομικό σκάνδαλο και αν και πότε και με ποια διαδικασία οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Αντί όμως των προβλεπόμενων διαδικασιών και ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς (και υπάρχει πλήθος τέτοιων, από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση μέχρι τον Εισαγγελέα) κυνηγούμε όλοι μαζί, δίκην Ιεράς Εξέτασης και αυτόκλητων τιμητών, διαβόλους και τριβόλους.