logo


Αναμενόμενη ήταν χθες η ένταση στη συνεδρίαση της Σχολικής επιτροπής Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης- μόνο που ήλθε για άλλο λόγο, και όχι σχετικά με την τύχη του υλικού που διασώθηκε από τη φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών το περασμένο Πάσχα, θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί αλλά τελικώς αναβλήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, πριν καλά καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση, ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, όταν η Ε. Μαρίνογλου, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατήγγειλε διαστρέβλωση και παραποίηση των πρακτικών και ανακοίνωσε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί αποφάσισε στο εξής τα πρακτικά να μαγνητοφωνούνται, εμφάνισε μάλιστα κασετόφωνο που ήδη κατέγραφε τη συζήτηση.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από όλα τα μέλη της Επιτροπής και κυρίως από τη Β. Ζώτου, δημοτική σύμβουλο και δικηγόρο, όσο και από την Ει. Πολίτη, Διευθύντρια του Γυμνασίου Δροσιάς, αλλά και Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κηφισιάς.

Όλοι διαμαρτυρήθηκαν, σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, για την πρωτοβουλία της κ. Μαρίνογλου, για την οποία- όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά- δεν υπήρξε καμία προηγούμενη απόφαση ή συνεννόηση, άρα και συναίνεση, εκ μέρους της Επιτροπής. Επιπλέον σχετική ήταν και η δήλωση της κ. Ζώτου που επεσήμανε πως η καταγραφή συζήτησης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και συναίνεση του συνομιλητή αποτελεί προσβολή της προσωπικότητάς του, αλλά και ποινικό αδίκημα και ζήτησε την παράδοση του κασετόφωνου στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ξ. Νταγκαλή, ώστε να διαγραφεί η επίμαχη μανητοφώνηση. “Αν δεν παραδοθεί, τότε ζητώ την κατάσχεση του μηχανήματος”, υπογράμμισε η κ. Ζώτου.

photo 1-38

Σε ανάλογα υψηλούς τόνους κινήθηκε στη δήλωσή της και η κ. Πολίτη, η οποία υπενθύμισε πως μαγνητοφώνηση δημοτικών πρακτικών γίνεται, όπου προβλέπεται, αλλά από εταιρεία, την οποία πληρώνει ο Δήμος, και τα επίσημα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά υπογράφονται, αφού αναγνωσθούν: “Είναι απρεπές να γίνεται ηχογράφηση, χωρίς να το ξέρουμε. Επιπλέον, πώς μπορώ να είμαι βέβαιη πως τα λεγόμενα δεν παραποιούνται, αν η μαγνητοφώνηση δεν γίνεται από επίσημο φορέα; Αν δεν λυθεί τώρα αυτό το πρόβλημα, παραιτούμαι”.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά και από την παρέμβαση της Λ. Μαγκλάρα, αναπληρωματικής της κ. Μαρίνογλου, η οποία αρνήθηκε την παράδοση του κασετόφωνου, ιδιοκτησίας της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η παρέμβαση αυτή παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε αποβολή- κατόπιν ψηφοφορίας- της κ. Μαγκλάρα από την αίθουσα, εξέλιξη που αποτράπηκε μια που τα πνεύματα εντωμεταξύ είχαν ηρεμήσει.

photo 2-35

Για την ιστορία, να σημειωθούν και τα εξής: Μαγνητοφώνηση επίσημη γίνεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής- αν και όχι από την αρχή της λειτουργίας της. Επανειλημμένως από την πλευρά τους τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου έχουν ζητήσει να μαγνητοφωνούνται και οι δικές τους συνεδριάσεις, κάτι που πάντως δεν προβλέπεται από τον Δημοτικό Κώδικα. Κεντρικό σκεπτικό στο αίτημά τους είναι πως τα χειρόγραφα πρακτικά δεν αποτυπώνουν επακριβώς τις συζητήσεις, κάποιες φορές μάλιστα και τις ίδιες τις αποφάσεις. Ειδικά για τις Σχολικές Επιτροπές, που εξυπηρετούνται από κοινή γραμματειακή υποστήριξη, έχουν πολλές φορές και από πολλές πλευρές διατυπωθεί επικρίσεις αλλά και ευθείες καταγγελίες για τον τρόπο τήρησης των πρακτικών. Που σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να κατοχυρωθεί η σχετική διαδικασία που οδηγεί σήμερα σε σοβαρές καταγγελίες για διαστρέβλωση και παραποίηση.

Leave a Reply

*

captcha *