logo


Με την παρουσία τόσο του νυν όσο και του νέου δημάρχου, Γ. Καλαφατέλη και Δ. Ζαμάνη αντιστοίχως, αλλά και του Συλλόγου Γονέων, δημοτικών συμβούλων και πολύ κόσμου από όλες τις γειτονιές της πόλης, συζητήθηκε χτες το πρωί η αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν ο Δήμος Διονύσου και ο Σύλλογος Γονέων του Κρυονερίου, με στόχο την απομάκρυνση της κεραίας της WIND από τη στέγη σπιτιού, απέναντι ακριβώς και σε απόσταση 8 μέτρων από το Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής.

Την αίτηση, υπενθυμίζουμε, κατέθεσε εκ μέρους Δήμου και Συλλόγου ο δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, κάτοικος της περιοχής, γονιός ο ίδιος παιδιού που φοιτά στο Γυμνάσιο και μέλος της Κίνησης Πολιτών Κρυονερίου,  ο οποίος ανέλαβε να κινήσει τη σχετική διαδικασία χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή.

Απέναντί τους ο δικηγόρος της WIND Κ. Σαμψών, ενώ παρευρέθηκε και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που «φιλοξενεί» την κεραία.

Από την πλευρά των αιτούντων ο κ. Παπαϊωάννου, συνεπικουρούμενος και από τον απερχόμενο Δήμαρχο, επεσήμανε- επιδεικνύοντας και σχετικές φωτογραφίες- πως η κεραία καμουφλαρίστηκε σε καμινάδα, επειδή ακριβώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο όπου φοιτούν 350 παιδιά. Ζήτησε επιπλέον μετ’ επιτάσεως από την εταιρεία να προσκομίσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που να λαμβάνει υπόψη και να προσμετρά την επιβάρυνση που το Κρυονέρι υφίσταται λόγω των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει και την ανακοίνωση- δήλωση των 52 γονιών που με έγγραφό τους ενημερώνουν για την πρόθεση να απομακρύνουν τα- 68-  παιδιά τους από το συγκεκριμένο σχολείο, αν η κεραία συνεχίσει να λειτουργεί.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της WIND υποστήριξε πως η εν λόγω κεραία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εκπομπές ακτινοβολίας, ενώ κάλεσε τους αιτούντες- Δήμο και Σύλλογο- να κάνουν τις δικές τους μετρήσεις ώστε να αποδειχθεί του λόγου του το αληθές. Επιπλέον ο κ. Σαμψών μίλησε για «τεχνοφοβία» του κόσμου, ο οποίος- όπως υποστήριξε- δεν ενημερώνεται για την πραγματικότητα γύρω από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση το ερώτημα: «Τι θέλετε δηλαδή; Να μη λειτουργεί κανένα τηλέφωνο; Κι εμείς να πάρουμε τα βουνά;».

Η απόφαση της Προέδρου Κ. Μυλωνά για την αίτηση προσωρινής διαταγής αναμένεται αύριο το μεσημέρι, ενώ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τον Ιούλιο.

Παρόντες- και γέμισαν τους διαδρόμους και τις σκάλες στο κτήριο 4 στην Ευελπίδων- γονείς, κάτοικοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Ταουξή, Π. Τσούκας, Ζ. Σώκου, Σπ. Σπηλιώτης και Αν. Στασινοπούλου, καθώς και ο τοπικός σύμβουλος από τη Δ.Κ. Διονύσου Τ.Μπάσης.

«Θα φέρνατε το παιδί σας να παίξει εκεί;»

Από τη σημερινή διαδικασία, στην οποία μαζί με τους παραπάνω παρευρέθηκε και η Οδός Διονύσου, κρατούμε και τα εξής:

*Το ερώτημα του εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένου Ν. Παπαϊωάννου προς τον αντίδικο συνάδελφό του: «Θα φέρνατε το παιδί σας να παίξει μαζί με το δικό μου στο πραύλιο αυτού του σχολείου;» Ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο μέχρι τέλους.

*Το επίσης αναπάντητο ερώτημα μητέρας που το παιδί της είναι μαθητής στο Γυμνάσιο Κρυονερίου: «Αν ζητήσω βεβαίωση από το δικηγόρο της WIND ότι το παιδί μου δεν πρόκειται να αρρωστήσει από την ακτινοβολία της κεραίας τους, θα μου τη δώσει;»

*Αλλη μια- ρητορική αυτή τη φορά- ερώτηση: Εφόσον- όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Σαμψών- η κεραία της εταιρείας που εκπροσωπεί είναι καθόλα νόμιμη και δεν κινδυνεύει κανείς- μιλάμε για 350 παιδιά- από την ακτινοβολία της μια που είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια, γιατί ουδείς υπεύθυνος, τόσο της WIND όσο και των άλλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, έχει πάρει την πρωτοβουλία να ενημερώσει σχετικά το ευρύ κοινό, ώστε να μην πάσχει από “τεχνοφοβία”;

*Σημείο που ίσως βαρύνει στη σημερινή απόφαση της Προέδρου είναι το γεγονός πως το σχολείο δεν παραμένει κλειστό το καλοκαίρι, μια που στο χώρο του αθλούνται παιδιά όλο το χρόνο ενώ αρχίζουν όπου να’ ναι και καλοκαιρινές δραστηριότητες- camp.

*Ας ληφθεί υπόψη και τούτο: Αν οι γονείς επιμείνουν μέχρι τέλους στην απόφασή τους να διακόψουν τη φοίτηση 68 παιδιών στο σχολείο του Κρυονερίου, τότε το σχολείο κινδυνεύει με συγχώνευση ή και κατάργηση, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης. Σ’ αυτήν την- απευκτέα- περίπτωση οι έριδες μεταξύ Διευθυντών, όπως η προχθεσινή στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, «παίρνεις παιδιά που χωροταξικά ανήκουν στο σχολείο μου», «όχι, εσύ θες να λειτουργείς με 12 αντί για 9 τμήματα»- θα φαντάζουν αστείες…

*Τέλος, τα δημοσιεύματα και οι φωτογραφίες που μπήκαν στο φάκελο της υπόθεσης, δείχνοντας στην Πρόεδρο του Δικαστηρίου πόσο η κεραία στην οδό Ολυμπιονικών έχει αναστατώσει τη ζωή της πόλης, προέρχονται από την Οδό Διονύσου, που από το περασμένο καλοκαίρι παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις για το θέμα.