logo


Με 30 ψήφους- όσοι και οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι – αποφάσισε το Σώμα στη συνεδρίασή του της Τρίτης 7/4 να προχωρήσει στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Σχολικής Επιτροπής Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την πλήρη διερεύνηση όσων συνέβησαν από το 2011, οπότε και συστάθηκε η Επιτροπή, μέχρι και το Μάρτιο του 2015, οπότε και αποκαλύφθηκαν- με διαρροή στοιχείων προς το τοπικό blog Διονυσοσκουφίτσα- οι μεγάλες οικονομικές ατασθαλίες και παρατυπίες της περασμένης χρονιάς.

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, στον απόηχο της αντίστοιχης απόφασης της Σχολικής Επιτροπής πριν από μερικές ημέρες, στηρίχθηκε και στη θέση της Δημοτικής Αρχής (σ.σ. η εισήγησή μου θα είναι να γίνει έλεγχος με κάθε δυνατό τρόπο, είχε πει ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης), αλλά και στις προτάσεις και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων.

Η παραπάνω εξέλιξη ήταν πλήρως αναμενόμενη: Το τελευταίο διάστημα η πόλη είχε δηλητηριαστεί από ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας και οξυμένου καταγγελτικού λόγου, που μόνο με την αναζήτηση και τον καταλογισμό ευθυνών από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, μπορεί να ανατραπεί.

Ζαμάνης: “Να τι παραλάβαμε”

“Μας καλείτε συχνά να δημοσιοποιήσουμε τι παραλάβαμε από την προηγούμενη, τη δική σας, Διοίκηση. Τα παρακάτω λοιπόν είναι εξόχως αποκαλυπτικά ως προς τι παραλάβαμε”, απάντησε στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη ο Δήμαρχος, παραθέτοντας αυτά που η ίδια η λογίστρια της Επιτροπής παραδέχτηκε στη μεταξύ τους συνάντηση, και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί σχετικά:

*Τα βιβλία της Επιτροπής από το 2011 ως το 2014 φυλάσσονταν στο γραφείο του λογιστή Στέλιου Καλαφατέλη (σ.σ. πρόκειται για τον αδελφό τού τέως Δημάρχου)

*Οι Διευθυντές των σχολείων, κατά το ίδιο διάστημα, προσκόμιζαν τα τιμολόγια σ’ αυτό το γραφείο

*Η λογίστρια μοιραζόταν το μισθό της με τον Στ. Καλαφατέλη

Η παραπάνω τοποθέτηση του Δημάρχου προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας που αναφερόμενος “σε ένα πολιτικό ήθος που πρέπει να καταδικαστεί” τόνισε: “Θα καταφύγω στη δικαιοσύνη αν τα γεγονότα που αναφέρατε δεν είναι πραγματικά”, ζητώντας να τελειώνει “άπαξ και δια παντός αυτή η λασπολογία”.

Έλεγχος, διερεύνηση, διασφάλιση

“Πρόχειρη και απαράδεκτη” χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του θέματος της διαρροής στοιχείων ο κ. Καλαφατέλης, στελέχη της Διοίκησης του οποίου καθώς και συγγενικά του πρόσωπα φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση: “Τόσες μέρες αφήσατε το θέμα να σέρνεται, και να βαραίνουν σκιές τόσα άτομα- προμηθευτές, συγγενείς και μέλη της Επιτροπής”, τόνισε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαρχος, ζητώντας να γίνει έλεγχος και να λάμψει η αλήθεια, ενώ έμειναν αναπάντητες οι ερωτήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο διέρρευσαν τα στοιχεία, αλλά και για το ποιος υπογράφει τη σχετική έκθεση.

Με τη θέση του συμφώνησε και η Κ. Αυγέρη από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, τονίζοντας πως και η παράταξή της είναι υπέρ του ελέγχου, ενώ “δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι με τη διαρροή της έκθεσης στοιχείων στο διαδίκτυο σπιλώθηκαν συνειδήσεις και στήθηκαν αυθαίρετα δικαστήρια”.

Στην απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών στάθηκε ιδιαιτέρως ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, δίνοντας όμως και μια ακόμη διάσταση στο θέμα: Χαρακτήρισε ο κ. Ζυγούνας ιδιότυπο bullying το ιδιωτικό κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα υπενθυμίζοντας σε όλους πού και πώς κατέληξε η πλέον πρόσφατη περίπτωση ανθρώπινου καννιβαλισμού σε βάρος του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Όσον αφορά στη Λαϊκή Συσπείρωση, η επικεφαλής της Ζ. Σώκου υπογράμμισε πως πρόκειται για σοβαρό θέμα ηθικής τάξης, ενώ επέμεινε ιδιαιτέρως στη διασφάλιση και φύλαξη των εγγράφων και όλων των στοιχείων που έχουν μέχρι στιγμής συλλεγεί για την υπόθεση.

Για ανθρωποφαγία, τέλος, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, του οποίου το όνομα είχε προ καιρού συνδεθεί με προνομιακή μεταχείριση εκ μέρους του Δήμου- με αβάσιμες καταγγελίες, όπως αποδείχτηκε: “Καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία του κ. Καλαφατέλη μια που και το δικό μου όνομα είχε εμπλακεί με τρόπο βάναυσο και ανθρωποφαγικό σε μια φανταστική υπόθεση, που άκριτα και  βιαστικά  υιοθετήθηκε από τη Νέα Πνοή και την Ενωτική Πρωτοβουλία. Όταν ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ όμως και αποδείχτηκε πως οι καταγγελίες ήταν ψευδείς, δεν είδα καμιά σπουδή για την αποκατάσταση του ονόματός μου”.

Και μια επισήμανση της Οδού Διονύσου: Το παραπάνω ρεπορτάζ, όπως και όσα ακολουθήσουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 7 Απριλίου, είναι προϊόν απολύτως συλλογικής δουλειάς, μια που η Οδός Διονύσου ήταν εκείνη την ημέρα απούσα. Οι παρακάτω, εντούτοις, τους οποίους ευχαριστώ και δημοσίως, λειτούργησαν ως πανάξιοι δημοσιογράφοι και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του, τις επισημάνσεις και τις γραπτές και γεμάτες λεπτομέρειες σημειώσεις του, να διαμορφωθεί η τελική εικόνα που παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ: Αναστασία Κώνστα-Τσουκλίδη, Χαρά Υφαντή, Δημήτρης Σταθόπουλος και Γιάννης Καλαφατέλης.