logo


Με την ακύρωση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν στη συγκρότηση των Δ. Σ. του ΘΕΣΠΙ και της ΕΣΤΙΑΣ, άλλο ένα θλιβερό κεφάλαιο προστέθηκε στα πεπραγμένα αυτής της Δημοτικής Αρχής. Σε διάστημα μόλις τριών μηνών ο Δήμαρχος Διονύσου και η δημοτική ομάδα που του έχει απομείνει υπέστησαν αλλεπάλληλες ήττες: Η πρώτη ήρθε με την ακύρωση, ως φωτογραφικού, του διαγωνισμού ύψους 230.000 ευρώ περίπου για την προμήθεια οργάνων σε δυο παιδικές χαρές του Δήμου. Η δεύτερη ήττα προέκυψε πριν το Πάσχα με την ακύρωση των αποφάσεων για τη στελέχωση των δύο Σχολικών Επιτροπών. Και η τρίτη μόλις προχθές με την ακύρωση των αποφάσεων για τη στελέχωση και των άλλων δύο Νομικών Προσώπων, του ΘΕΣΠΙ και της ΕΣΤΙΑΣ. Όλες οι ακυρωτικές αποφάσεις ήρθαν από την Περιφέρεια και σε όλες είχε προηγηθεί σχετική προσφυγή της μείζονος μειοψηφίας.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά:

Στην περίπτωση του διαγωνισμού, όχι μόνο υπήρχαν στη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου λεπτομερείς περιγραφές συγκεκριμένων οργάνων συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και φωτογραφίες τους! Επιπλέον, στη νέα προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, με τον ίδιο προϋπολογισμό αυτή τη φορά προβλέπεται προμήθεια οργάνων για επτά (7) παιδικές χαρές!!!

Ενώ στις περιπτώσεις  των Νομικών προσώπων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενος μάλιστα τη γνώμη διαπρεπούς, κατά δήλωσή του, νομικού της Αυτοδιοίκησης, θεώρησε πως οι λευκές ψήφοι δηλώνουν αποχή, και  δεν τις προσμέτρησε, ως όφειλε, στις αρνητικές. Αποτέλεσμα ήταν τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων να εκλεγούν κατά… μειοψηφία με 20 θετικές έναντι 21(!) αρνητικών ψήφων!!!

Σιγή ιχθύος προς το παρόν από το Δημαρχείο στον Άγιο Στέφανο, όμως πληροφορίες μιλούν για κατ’ αρχάς πρόθεση της Διοίκησης να καταφύγει- όπως άλλωστε έχει το δικαίωμα- στη διαδικασία των ενστάσεων ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152, και εν συνεχεία στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Περιφέρειας. Οι ίδιες πληροφορίες επιπλέον επιμένουν πως πίσω από την πρόθεση αυτή της Διοίκησης κρύβεται ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου.

Εκτιμάται βέβαια πως η κίνηση αυτή του Δήμου πιθανότατα δεν θα ευδοκιμήσει: Ποιος εχέφρων και στοιχειωδώς γνώστης της εκλογικής διαδικασίας θα μπορούσε να ισχυριστεί πως  οι λευκές ψήφοι, λογίζονται ως μη δοθείσες;…

Εντούτοις παραμένουν κάποια προβληματάκια που στο εξής θα πρέπει να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή:

Για παράδειγμα, τι θα απογίνουν οι αποφάσεις των Νομικών Προσώπων που ελήφθησαν με τις νέες αλλά ήδη ακυρωμένες διοικήσεις τους; Και με το δεδομένο πως, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση, αναλαμβάνουν και πάλι καθήκοντα τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια, θα μπορούν  αυτά να παίρνουν αποφάσεις ή θα το αποφεύγουν μη θέλοντας να δεσμεύσουν τους επόμενους που θα εκλεγούν- όταν και όπως εκλεγούν; Ας μη μας διαφεύγει επίσης και το παράδοξο: Σε δύο από τα τέσσερα Νομικά Πρόσωπα- στην Α’ βάθμια Σχολική Επιτροπή και στην ΕΣΤΙΑ- Πρόεδροι επανέρχονται οι κακήν κακώς διαγραμμένοι από τη δημοτική ομάδα Λ. Φέρμελη και Γ. Ζυγούνας αντιστοίχως.

Όμως τα προβληματάκια δεν τελειώνουν εδώ: Εκκρεμούν, ως γνωστόν, τουλάχιστον άλλες δυο περιπτώσεις προσφυγών της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ) κατά πράξεων της Δημοτικής Αρχής- η μία σοβαρότερη από την άλλη. Η πρώτη αφορά στην παράνομη, κατά την ΑΔΚ, σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής από τις αρχές του 2013, θέμα το οποίο έχει ήδη αναδείξει η Οδός Διονύσου σε παλαιότερη ανάρτηση. Ενώ η δεύτερη, αφορά στην, επίσης γνωστή, υπόθεση των 10 εργαζομένων από εποχής Κοινότητας Κρυονερίου που ενώ είχαν με δικαστική απόφαση απολυθεί, εντούτοις συνέχιζαν να εργάζονται στον καλλικρατικό  Δήμο Διονύσου και να πληρώνονται παράνομα επί 15(!) μήνες.

Με λίγα λόγια ο Δήμος Διονύσου εδώ και λίγους μήνες, ιδιαιτέρως μετά και την αλλαγή φρουράς στην Περιφέρεια, βρίσκεται κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών, που βλέπουν τις προσφυγές κατά αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής να στοιβάζονται στα γραφεία τους.

Η ευθύνη για τις παραπάνω εξελίξεις έχει όπως πάντα ονοματεπώνυμο:

*Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Α. Μαλάτος, προσωπική επιλογή του Δημάρχου, διδάκτωρ αθλητικού δικαίου, και με προϋπηρεσία στην αντίστοιχη θέση στο Δήμο Ηρακλείου, πού ακριβώς ήταν όταν οι 21 αρνητικές ψήφοι για τα Νομικά Πρόσωπα θεωρούνταν επισήμως «και με τη βούλα» λιγότερες από τις 20 θετικές, πώς προστάτευσε τότε τα συμφέροντα του Δήμου και πώς θεωρεί πως τα προστατεύει σήμερα, παροτρύνοντας τη Διοίκηση να προσφύγει στις ενστάσεις- για να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια;

*Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, επί σειρά ετών στη θέση αυτή, άρα με αρκετή εμπειρία περί τις εκλογικές διαδικασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν γνώριζε πως οι λευκές ψήφοι θεωρούνται αρνητικές και συνυπολογίζονται με αυτές;

*Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καρασαρλής, εκτεθειμένος μετά την ακατανόητη αδιαλλαξία και αλαζονεία που επέδειξε στην αυθαίρετη ερμηνεία του περί τη σημασία των ψήφων, απέδειξε παράλληλα πως θεώρησε επιβεβλημένο να στηρίξει την παράταξή του, όταν αυτό που καλείτο να υπερασπισθεί ήταν ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου και η προσωπική του αξιοπιστία.

Τα παραπάνω ερωτήματα θα μένουν προφανώς αναπάντητα, όσο αυτή η Δημοτική Αρχή κωφεύει σε υποδείξεις, αρνείται να ακούσει και συνεχίζει να τραβάει το δρόμο της, σε ελεύθερη πτώση.