logo


Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, η διαδικασία που προβλέπεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου περί παραχωρήσεων αθλητικών χώρων δεν έχει ακολουθηθεί, όπως καταγγέλλουν διαμαρτυρόμενοι οι γονείς και οι παράγοντες του νεοσύστατου Γυμναστικού Συλλόγου Δροσιάς.
Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω Σύλλογος που συστάθηκε πέρυσι με αποκλειστικό αντικείμενο τα αγωνίσματα στίβου, κατέθεσε- όπως προβλέπεται- την αίτηση στο ΘΕΣΠΙ για την παραχώρηση του στίβου στο Κόκκινο Χωράφι της Δροσιάς, ώστε τα περίπου 40 παιδιά που έχει στο δυναμικό του- από τα οποία τουλάχιστον 30 προέρχονται από το Δήμο Διονύσου- να προπονούνται σε δρομικά και ριπτικά αγωνίσματα και σε άλμα εις μήκος. Με τη διαβεβαίωση τότε των υπευθύνων του Δήμου πως πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, οι προπονήσεις ξεκίνησαν κανονικά. Η πρώτη αίτηση του Γυμναστικού Συλλόγου κατατέθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2014, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου ακολούθησε και νέα αίτηση που περιελάμβανε και το καταστατικό.
“Επί μήνες και ενώ τα παιδιά προπονούνταν κανονικά, απάντηση στην αίτησή μας στο ΘΕΣΠΙ δεν είχαμε λάβει”, τονίζει ο Πρόεδρος του συλλόγου Κ. Παπαδήμας. “Επιπλέον η συνεργασία μας με τη Νίκη Δροσιάς που επίσης φιλοξενείται στο Κόκκινο Χωράφι ήταν αρμονικότατη”.
Στις 20 Μαΐου του 2015 η Νίκη Δροσιάς ζήτησε από το ΘΕΣΠΙ να ξεκαθαρίσει αν επιτρέπεται στο Γυμναστικό Σύλλογο να κάνει και αυτός προπονήσεις στο Κόκκινο Χωράφι. Η απάντηση του Οργανισμού (22/5), που κοινοποιήθηκε και στο Γυμναστικό Σύλλογο, ήταν αρνητική: Δεν επιτρέπεται να γίνονται προπονήσεις, “μέχρις ότου ο Σύλλογος αποκτήσει την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού”. Η οποία- σημειωτέον- ανάμεσα στα δικαιολογητικά που ζητεί για την αναγνώριση των σωματείων είναι και παραχωρητήριο για τις χρησιμοποιούμενες αθλητικές εγκαταστάσεις. Με λίγα λόγια, ο ΘΕΣΠΙ για να παραχωρήσει ζητεί αναγνώριση από τη ΓΓΑ, ενώ η ΓΓΑ για να αναγνωρίσει ζητεί παραχωρητήριο!

Η αρμονική συνύπαρξη των δυο Σωματείων στο Κόκκινο Χωράφι ήταν πια παρελθόν, οι ενοχλήσεις και οι απειλές, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, ήταν συχνές με αποκορύφωμα την έντονη λεκτική επίθεση, την περασμένη άνοιξη, προς την γυμνάστρια Η. Γεωργουλέα, από παράγοντα της Νίκης Δροσιάς, μπροστά σε γονείς και παιδιά. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί το προπονητικό πρόγραμμα του συλλόγου “μέχρι να επιλυθεί αυτός ο δύσκολος γραφειοκρατικός γρίφος, που σε καμία περίπτωση δεν προάγει το αθλητικό πνεύμα της χώρας μας”, όπως ενημερώνει ο Σύλλογος σε σχετική επιστολή του προς τους γονείς.

“Φαύλος κύκλος”!
Στη συνεδρίασή του, στις 22 Ιουνίου, ο ΘΕΣΠΙΣ συζήτησε εντέλει την αίτηση του Γυμναστικού Συλλόγου και την απέρριψε επειδή δεν είχε ο Σύλλογος επίσημη αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η εν λόγω συνεδρίαση γινόταν μετά από αναβολή, αλλά ο Σύλλογος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά, ώστε να παρίσταται όπως και όφειλε και δικαιούνταν, ενώ από τις 16/6/2015 είναι και επισήμως μέλος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Στις 30 Ιουνίου 2015 ο Σύλλογος κατέθεσε νέο αίτημα προς τον ΘΕΣΠΙ για επανεξέταση της υπόθεσης, προσθέτοντας και την εγγραφή στο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. “Αυτή τη φορά ο φάκελός μας είχε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά” υπογραμμίζει ο κ. Παπαδήμας.

Είναι κρυφές οι παραχωρήσεις;
Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούσε η νέα σεζόν και οι γονείς ρωτούσαν για τις προπονήσεις ώστε να κανονίσουν το πρόγραμμα των παιδιών τους. Όταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου επικοινώνησε με την Γραμματεία του ΘΕΣΠΙ ώστε να ενημερωθεί για την πορεία του αιτήματος για παραχώρηση, έλαβε αρνητική απάντηση. Σε ερώτησή του μάλιστα εάν έχουν δοθεί παραχωρήσεις σε άλλα Σωματεία, η απάντηση που έλαβε ήταν απροσδόκητη: Παραχωρήσεις έχουν γίνει, αλλά περισσότερες πληροφορίες δεν δίνονται, για τις οποίες θα έπρεπε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο ή με τον Αντιπρόεδρο του ΘΕΣΠΙ!

Έκτοτε κάθε προσπάθεια του Συλλόγου να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του ΘΕΣΠΙ έχει πέσει στο κενό.

Β. Δαρδαμάνης: «Η παραχώρηση θα δοθεί άμεσα»
Από την άλλη πλευρά, σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνης και Α. Μπέτσης αντιστοίχως, δήλωναν άγνοια για το συμπληρωμένο πλέον φάκελο του Συλλόγου. Επιπροσθέτως ο κ. Δαρδαμάνης διαβεβαιώνει ρητά πως εφόσον ο Γυμναστικός Σύλλογος Δροσιάς διαθέτει πλέον και επίσημα την αναγνώριση του ΣΕΓΑΣ, η παραχώρηση του στίβου θα δοθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Οργανισμού. Παράλληλα αρνείται κατηγορηματικά πως είχε δώσει οιαδήποτε εντολή για μη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις παραχωρήσεις.
Ενώ ο κ. Μπέτσης, παλιός Πρόεδρος της Νίκης Δροσιάς, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ασφάλεια των αθλούμενων στο Κόκκινο Χωράφι, μια που με το χώρο ανοιχτό σε όλους, εκτός από τις ομάδες των Σωματείων, που περιλαμβάνουν όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, εκεί ασκούνται, αθλούνται και ψυχαγωγούνται και ιδιώτες.

Πέφτουν οι παραχωρήσεις σαν… χαλάζι
Αξίζει να σημειωθεί εδώ και τούτο: Αναπόσπαστο κομμάτι στις συνεδριάσεις τόσο των Σχολικών Επιτροπών όσο και του ΘΕΣΠΙ αποτελούν πλέον τα αιτήματα συλλόγων και σωματείων για παραχώρηση κλειστών και ανοιχτών αντιστοίχως αθλητικών χώρων. Στις σχετικές συζητήσεις έχει γίνει πέρα για πέρα ξεκάθαρο πως η φιλοξενία, που ο Δήμος παρέχει σε δημοτικούς και σχολικούς χώρους, πολλές φορές ερμηνεύεται από τους ενδιαφερόμενους ως περίπου χρησικτησία, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται παράπλευρες δραστηριότητες.
Τα πράγματα είναι μάλλον απλά: Είτε ο Δήμος, με τη συνεργασία των συλλόγων, θα βάλει σαφές πλαίσιο στις παραχωρήσεις και τη χρήση των χώρων, του οποίου η τήρηση θα ελέγχεται δεσμευτικά και από τις δυο πλευρές και του οποίου η καταστρατήγηση θα σημαίνει και αποβολή. Είτε από καιρού εις καιρόν θα υπόσχεται ρύθμιση των προβλημάτων, μεταθέτοντάς την σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τις γενικότερες συγκυρίες.
Η εξαγγελία του Προέδρου του ΘΕΣΠΙ, στις 2 Σεπτεμβρίου, για ανοιχτή πρόσκληση στα Σωματεία και τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε από κοινού να εκπονηθεί κανονισμός λειτουργίας των ανοιχτών γηπέδων, μπορεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση- αν βέβαια δεν παραμείνει μόνο εξαγγελία και υλοποιηθεί με σοβαρότητα και αμοιβαία δέσμευση.