logo


Με 21 ψήφους, όλες από τη Δημοτική Αρχή μια που οι παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν νωρίτερα αποχωρήσει διαμαρτυρόμενες και καταγγέλλοντας τη Διοίκηση για πραξικοπηματικές πρακτικές, ψηφίστηκε χθες βράδυ, Τρίτη 21 Ιουλίου, η κατάργηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Ο ΘΕΣΠΙΣ, ακριβώς τεσσεράμισι χρόνια μετά την ίδρυσή του, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που θύμισε αντίστοιχες του πρόσφατου παρελθόντος επί Διοίκησης Καλαφατέλη- αλλά κυρίως τραυμάτισε ανεπανόρθωτα το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Επιπλέον η Δημοτική Αρχή βγήκε από τη διαδικασία βαρειά τραυματισμένη, μια που στη διάρκεια της συνεδρίασης ανεξαρτητοποιήθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΘΕΣΠΙ και εντεταλμένος σύμβουλος για το Κρυονέρι Δ. Ράικος, διαφοροποιήθηκε ο Θ. Κρητικός αφήνοντας αιχμές για πιθανή κάλυψη ατασθαλιών στο ΘΕΣΠΙ από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, ενώ έβαλε απέναντί της συσπειρωμένες όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας που ετοιμάζονται για μπαράζ κοινών προσφυγών και υπόσχονταν “τώρα θα σας χορέψουμε στο ταψί”!

Έτσι, η σχετική εισήγηση του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η.Υφαντή, που ανέλυε τις παθογένειες του ΘΕΣΠΙ, έθετε τις (αυστηρές) προϋποθέσεις για την κατάργηση ή τη διατήρησή του και θα μπορούσε να αποτελέσει  βάση για διαβούλευση, σε επίπεδο τουλάχιστον Δημοτικού Συμβουλίου, έπεσε στο κενό.

Πιο συγκεκριμένα:

Εκτός αιθούσης εξ αρχής

Με κοινό παρονομαστή την απουσία προηγούμενης διαβούλευσης περί την κατάργηση ή όχι του ΘΕΣΠΙ, αλλά και την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει συχνά πυκνά το Δημοτικό Συμβούλιο, όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας παρέμειναν  έξω από την αίθουσα στην αρχή της συνεδρίασης, αναγκάζοντας τη Διοίκηση να επιδοθεί σε μαραθώνιο τηλεφωνημάτων, ώστε να πετύχει την απαιτούμενη απαρτία. Και ενώ μέσα στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου μετρούσαν και ξαναμετρούσαν τις ψήφους, στο προαύλιο οι επικεφαλής δήλωναν στην Οδό Διονύσου:

Ο Γ. Καλαφατέλης και η Ενωτική Πρωτοβουλία: Διαμαρτυρόμαστε για την τακτική της Διοίκησης Ζαμάνη να απαξιώνει το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Έρχεται το θέμα για την κατάργηση ενός Νομικού Προσώπου με μόνη τη θέληση κάποιων 5 ανθρώπων που αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι διοικούν το Δήμο, και χωρίς δημόσια διαβούλευση. Επιπλέον είναι η δεύτερη φορά που θέμα της Ημερήσιας Διάταξης έρχεται χωρίς εισήγηση (σ.σ. επρόκειτο για την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού).

Ο Π. Μπιτάκος και η Νέα Πνοή για το Διόνυσο: Η κίνησή μας, να παραμείνουμε έξω από την αίθουσα είναι πολιτική για να δείξουμε την αντίθεσή μας σχετικά με το σχεδιασμό και την επικείμενη κατάργηση του ΘΕΣΠΙ, αλλά και για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, με τους συμβούλους της μειοψηφίας να καταλήγουν περισσότεροι από της πλειοψηφίας. Η πολιτική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για τα Νομικά Πρόσωπα και το Δήμο είναι συγκεντρωτική με κακό σχεδιασμό και δείχνει πλήρη ανικανότητα διοίκησης και εξυγίανσης, με την εύκολη λύση να είναι η κατάργηση. Τη στιγμή που άλλοι Δήμοι προσπαθούν να διατηρήσουν τα Νομικά τους Πρόσωπα, ο Δήμος Διονύσου καταργεί το ΘΕΣΠΙ, που μπορεί να προσφέρει πολλά στους δημότες.

Ο Γ. Ζυγούνας και η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: Απέχουμε γιατί θεωρούμε ότι στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία θα επέβαλε να προηγηθεί συζήτηση σοβαρή, ίσως και σε αποκλειστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την κατάργηση ή μη του ΘΕΣΠΙ, ακόμη και μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα μιλούσε με τους τοπικούς φορείς, και δημόσια διαβούλευση, την οποία τόσο διατυμπανίζουμε.

Η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση: Στις εκλογές όλοι λένε ότι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου. Και στο δια ταύτα, όταν δεν έχουν τίποτα να κάνουν, καταλήγουν σ’ αυτό που εκείνοι θεωρούν καλό. Η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους συμβούλους παρόντες απόντες να περιφέρονται στα πηγαδάκια, είναι απαράδεκτη και δείχνει την πρόθεσή τους να διαχειρίζονται μια άσχημη κατάσταση χωρίς τη διάθεση να την αλλάξουν. Όχι μόνο απαράδεκτο, αλλά υποκριτικό και επικίνδυνο για τα δημοτικά πράγματα.

“Παραιτούμαστε! Τώρα μπορούμε να ψηφίσουμε;”

Μετά και τη διαπίστωση της απαρτίας, οι παρατάξεις επέστρεψαν στην αίθουσα, οπότε και:

-Ο Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνης κατήγγειλε πως οι τρεις σχετικές επιστολές του προς το Σώμα με την εισήγησή του για το ΘΕΣΠΙ, ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους, κατηγορώντας το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτο για σκόπιμη παράλειψη. Επιπλέον μύδρους εξαπέλυσε ειδικά κατά του κ. Ζαμάνη για την απόφασή του να φέρει το θέμα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ γνώριζε πως  ο ίδιος θα βρισκόταν με την οικογένειά του σε ολιγοήμερες διακοπές εκτός Αθηνών

-Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΘΕΣΠΙ έχουν έννομο συμφέρον από την κατάργηση ή μη του ΘΕΣΠΙ (σ.σ. δικαιούνται αντιμισθίας) και επικαλούμενος το Δημοτικό Κώδικα καθώς και προφορική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, τους ζήτησε να απέχουν από τη διαδικασία, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και αντεγκλήσεων (σ.σ. για πραξικόπημα μιλούσαν όλες οι πτέρυγες του Συμβουλίου), καθώς και τις επιτόπου παραιτήσεις των κυρίων Δαρδαμάνη και Ράικου.

-Οι επανειλημμένες εκκλήσεις από όλες τις πλευρές για αναβολή του θέματος και ψυχραιμότερη αντιμετώπισή του έπεσαν στο κενό, οδηγώντας τον Πρόεδρο να διακόψει τη συνεδρίαση για 10 λεπτά.

-Όσοι περίμεναν πως η ολιγόλεπτη διακοπή θα ανέτρεπε την προηγούμενη εικόνα, διαψεύστηκαν οικτρά: Ο Πρόεδρος εμμένοντας στην απόφασή του, ζήτησε και πάλι την εξαίρεση των δυο παραιτημένων συναδέλφων του από τη διαδικασία.

-“Η ευθύνη για την ορθότητα της απόφασης ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο” δήλωσε τότε ο Δήμαρχος, που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέμενε σταθερά αμέτοχος στις αντεγκλήσεις του Σώματος. Η φράση του αυτή προκάλεσε την έκρηξη του κ. Δαρδαμάνη (“ξεχνάς ότι βγήκες Δήμαρχος όχι με την ΑΔΚ, αλλά με τη βοήθεια και της ΔΑΔΙΟΝ και της Νέας Πνοής”), και την άμεση ανεξαρτητοποίηση του κ. Ράικου, ο οποίος δήλωσε “από τώρα δεν μετέχω στους Ανοιχτούς Ορίζοντες και αποχωρώ”!

-Τα παραπάνω οδήγησαν και πάλι τις μειοψηφίες εκτός αίθουσας, διαμαρτυρόμενες για πραξικοπηματικές πρακτικές, αρνούμενες να συναινέσουν στην παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου, λοιδωρώντας τη “φαιδρή μειοψηφία” και “τάζοντας” κοινή προσφυγή για την απόφαση.

Δ. Ζαμάνης: “Λυσσαλέα αντίδραση στη διαφορετική άποψη”

Μπροστά στα άδεια πια έδρανα των παρατάξεων της μειοψηφίας, ο Δήμαρχος Διονύσου τις κατηγόρησε για λυσσαλέα αντίδραση στη διαφορετική άποψη: “Αν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την εισήγηση, θα έβλεπαν πως εισηγούμαστε την υπαγωγή του διοικητικού κομματιού του ΘΕΣΠΙ στο Δήμο και τις υπηρεσίες του. ΄Ετσι πετυχαίνουμε την αρτιότερη διεκπεραίωση των διοικητικών του υποχρεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας, μια που όλες οι οικονομικές συναλλαγές του Νομικού Προσώπου θα ελέγχονται και από την Οικονομική Επιτροπή και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ επίσης θα συναποφασίζουμε τι είδους πολιτισμό και αθλητισμό θέλουμε σαν Δήμος”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η. Υφαντής: “Δέσμευση τώρα”

Αν η πρόθεση του Αντιδημάρχου Η. Υφαντή, που είχε αναλάβει και την εισήγηση για τον ΘΕΣΠΙ, ήταν η επί της ουσίας συζήτηση από το Σώμα για την ανάγκη κατάργησης ή όχι του Νομικού Προσώπου, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά τον βοήθησαν. Παραδεχόμενος πως οι παραιτήσεις του Προεδρείου και οι ενστάσεις της μειοψηφίας θα αποτελέσουν πρόβλημα, τόνισε εντούτοις πως η όποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση, ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της απόφασης: “Αν πάμε στην κατάργηση, τότε το διάδοχο σχήμα θα είναι αυτό που περιέγραψα στην εισήγησή μου- Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, με θεματικές υποεπιτροπές, στελεχωμένες από εθελοντές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επάρκειας, και δυνατότητα αξιοποίησης της δημοτικής εταιρείας ΕΞΕΛΙΞΗ, υπό την εποπτεία Αντιδημάρχου ή εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου. Από την άλλη πλευρά, αν πάμε στη διατήρηση του ΘΕΣΠΙ, τότε θα πρέπει να στηθεί και να ενεργοποιηθεί εξυγιαντικός μηχανισμός, για τις χρόνιες παθογένειες από την ίδρυση του Νομικού Προσώπου. Ό, τι και αν αποφασίσουμε, πρέπει σήμερα να δεσμευθούμε. Και ας μην ξεχνάμε πως ο Δήμος πρόσφατα με τα camps απέδειξε πως μπορεί να φέρει εις πέρας έργο ποιότητας”.

“Αυτοκτονία”

Στο περιθώριο, τέλος, της συνεδρίασης πολλοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας της πλειοψηφίας που μιλούσαν για Πύρρειο νίκη, για πολιτικό αυτοχειριασμό, για κίνηση μπούμερανγκ, ακόμη και για την αρχή του τέλους για τη Δημοτική Αρχή.