logo


Το ακατόρθωτο κατάφερε χθες το βράδυ στη Σταμάτα η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου: Με μια σειρά από άστοχες, σπασμωδικές και ακατανόητες κινήσεις, και με τη «βοήθεια» εξωθεσμικών παραγόντων, έβαλε απέναντί της μια ολόκληρη Δημοτική Κοινότητα σε ένα θέμα που όλοι συμφωνούμε πως είναι πρώτης προτεραιότητας για την πόλη μας, την αποχέτευση.

Η ένταση χθες βράδυ στο Τοπικό Συμβούλιο που εκτάκτως συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα την κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων σε οικόπεδο της Σταμάτας, έχει ξεκάθαρες αιτίες:

1)Οι πάντες, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γ. Κόκκαλη, τον τοπικό Αντιδήμαρχο Ν. Πέππα και τους Προέδρους των Συλλόγων της περιοχής  μέχρι και τον τελευταίο κάτοικο, αγνοούσαν τι θα είναι αυτό που θα κατασκευασθεί στο οικόπεδο που ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν στην ΕΥΔΑΠ. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Κόκκαλη: «Εμάς, φαίνεται, μας έχουν για τη λάντζα».

2)Από την ξεκάθαρη δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου, που επαναλάμβανε και ο –παρών- Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππάς, καταλήξαμε δυο ώρες μετά να ακούμε, δια χειλέων Καλαφατέλη, για παραχώρηση κατά χρήση ή και για τμηματική παραχώρηση κατά χρήση. Αντιλαμβάνεται ο Δήμαρχος την ουσιώδη διαφορά που αφορά στην κυριότητα του δημοτικού ακινήτου;

3)Και πώς η δωρεάν παραχώρηση, όπως γράφει η εισήγηση, ή η παραχώρηση κατά χρήση που είπε ο κ. Καλαφατέλης, συμφωνεί με τον συμψηφισμό οφειλών του Δήμου προς τη ΕΥΔΑΠ; «Το οικονομικό αντικείμενο της αξίας της παραχωρούμενης έκτασης που θα προκύψει θα αφαιρεθεί από τα οφειλόμενα του Δήμου μας προς την ΕΥΔΑΠ», αναφέρεται επί λέξει στο έγγραφο του Δήμου προς την Εταιρεία με ημερομηνία 28/12/2011 και αρ. πρωτ. 39573.

4)Δηλαδή, επί ένα και πλέον χρόνο διαπραγματεύεται ο Δήμος την παραχώρηση- υπό οιαδήποτε μορφή- δημοτικού ακινήτου στη Σταμάτα, χωρίς το Τοπικό Συμβούλιο να έχει ενημερωθεί στο παραμικρό;

5)Υπάρχει ή όχι περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή του αντλιοστασίου- ή τελικά δεν απαιτείται τέτοια μελέτη για τα λύματα, όπως υποστήριζε στο περιθώριο του Τ.Σ. ο Αντιδήμαρχος κ. Παππάς.

6)Και τέλος, με ποια θεσμική ιδιότητα, κάτοικος της περιοχής (σ.σ. που, κατά τον κ. Παππά, πρωτοστάτησε στο θέμα της αποχέτευσης) ανέλαβε να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους κατοίκους, διανθίζοντας την ενημέρωση αυτή με υβρεολόγιο χαμαιτυπείου εναντίον όποιου τολμούσε να θέσει ερωτήματα ή να ζητήσει διευκρινίσεις; Η διαμαρτυρία του Αντιδημάρχου Ν. Πέππα  αποδείχτηκε ανεπαρκής:  Ουδείς των υπολοίπων αρχόντων της πόλης δεν προχώρησε στο αυτονόητο, δηλαδή στην αποβολή του «αγανακτισμένου πολίτη» από την αίθουσα  και την προστασία της διαδικασίας και του θεσμού.

Υπό την πίεση τόσο των κατοίκων όσο και των ερωτημάτων που ασταμάτητα έθετε η δημοτική σύμβουλος Αγγ. Πέππα (ΑΔΚ), η Διοίκηση αποφάσισε την αναβολή του θέματος που σήμερα θα συζητείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίνοντας έτσι, όπως  είπε ο Δήμαρχος, τη δυνατότητα επίσκεψης και άλλων αντλιοστασίων σε όσους συναδέλφους του διατηρούν επιφυλάξεις για την καλή λειτουργία της εγκατάστασης.