logo


«Η ανάκληση Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου».  Στην πρόταση αυτή ακριβώς- και μάλιστα υπογραμμισμένη- καταλήγει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακυρώνει την απόφαση του απερχόμενου Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη να αντικαταστήσει τον αντιδήμαρχο Οικονομικής διαχείρισης και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Ν. Πέππα, τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, και χωρίς καμιά αιτιολόγηση. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε σε απάντηση της σχετικής προσφυγής Πέππα, μόλις έμαθε για την «παραίτησή» του.

Την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία φέρει ημερομηνία 9 Ιουλίου και βρίσκεται ήδη αναρτημένη στη Διαύγεια, ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Πέππας στη σημερινή (Παρασκευή 11 Ιουλίου) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με ολιγόλεπτη παρέμβασή του. Η εξέλιξη αυτή φάνηκε να αιφνιδίασε τα μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, και τον κ. Καλαφατέλη που πλέον προεδρεύει, μια και όπως δήλωσαν, δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά. Η πρώτη αντίδραση πάντως τόσο του απερχόμενου Δημάρχου όσο και του Αντιδήμάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Σακελλαρίου, ήταν πως η απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης δεν είναι άμεσα εκτελεστή, συνεπώς η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα πρέπει να γίνει κανονικά, όπως και έγινε, ενώ πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι την προσβάλει ενώπιον των αρμοδίων οργάνων.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του κ. Σακελλαρίου, με μακρά θητεία στα αυτοδιοικητικά πράγματα, πως απόλυτο δικαίωμα του δημάρχου παραμένει  ο ορισμός και η αντικατάσταση των αντιδημάρχων του όποτε εκείνος κρίνει, παρόλο που με σαφήνεια ο αυτοδιοικητικός κώδικας άλλα επιβάλλει.

Καταγγέλλοντας τον κ. Καλαφατέλη ότι επιμένει να προεδρεύει παρανόμως, να μην υπακούει στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα «και για να διευκολύνω τη μεταξύ σας διαδικασία» αποχώρησε διαμαρτυρόμενος ο Α. Πασιπουλαρίδης, μέλος της Ο.Ε. και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ), ενώ και ο κ.  Πέππας αποχωρώντας δήλωσε πως η Διοίκηση θα έπρεπε να λάβει πιο σοβαρά το θέμα υπόψη της.

Τέλος, ανησυχία επικρατεί και στις Υπηρεσίες του Δήμου: Είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έγκυρες; Μπορούν να παράγουν νόμιμο αποτέλεσμα; Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού (σ.σ. που σήμερα ψηφίστηκε ομόφωνα) αλλά το Σεπτέμβριο, ας πούμε, ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής, επειδή θα κριθεί πως συνεδρίασε με παράνομη σύνθεση;

Υπενθυμίζεται πως, στα τέλη του Ιουνίου ο Αντιδήμαρχος μέχρι τότε Ν. Πέππας, πληροφορήθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, πως… έχει παραιτηθεί, με την υπογραφή του να εμφανίζεται σε έγγραφο ανοιχτής (σ.σ. χωρίς ημερομηνία) παραίτησης, ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκε στη Διαύγεια απόφαση με την οποία ο απερχόμενος δήμαρχος τον αντικαθιστά χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος όλες τις σχετικές αρμοδιότητες. Από τότε έχει μεσολαβήσει μπαράζ σκληρών ανακοινώσεων ανάμεσα στους δυο πρώην στενούς συνεργάτες, ενώ όλα δείχνουν πως η υπόθεση θα οδηγηθεί στα Δικαστήρια. Πάντως και σήμερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής ο κ. Καλαφατέλης επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η διαχείριση του δημοτικού χρήματος επί θητείας του- άρα και επί θητείας Πέππα- έγινε με προσοχή και φειδώ. Συνεπώς αλλού θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αντικατάσταση του Αντιδημάρχου Οικονομικής Διαχείρισης.